vrijdag 4 oktober 2024
de 4 stadsiconen van De 9 Straatjes langs Herengracht en Keizersgracht
Felix Meritis – Keizersgracht 324
Stadsicoon Felix Meritis, waar Napoleon en Ramses Shaffy nog rondhingen, is na een verbouwing van ruim 3 jaar weer helemaal terug. Dit Cultuurhuis aan de Keizersgracht wordt ook wel het huis voor de nieuwsgierige geest genoemd. De programmering draait er om technologie, ondernemerschap, wetenschap en kunst. Met een nieuwsgierige blik wordt de toekomst verkend. Denk aan succesvolle reeksen als de Twintigersdilemma’s, maar ook aan de Ada Lovelace Society of een ode aan het experimenteren in het Shaffy Lab.
Het genootschap Felix Meritis werd in 1777 opgericht door de gegoede burgerij van Amsterdam om ‘bij wijze van nuttige uitspanning, het beoefenen van kunsten en wetenschappen verstand en deugd aan te kweeken’. Het pand kende zalen voor alle kunstrichtingen en menig internationale beroemdheid bezocht het. Tot ver in de 19de eeuw behoorde de ovale concertzaal tot een van de beroemdste van Europa waar musici als Brahms en Mozart optraden. In de jaren zestig kreeg het huidige Cultuurhuis Felix Meritis bekendheid als Shaffy Theater, als pleisterplaats voor de Nederlandse avant-garde en Europees debatcentrum.
https://felixmeritis.nl/
Huis Marseille – Keizersgracht 399-401*
Huis Marseille is het allereerste museum dat zich specifiek richt op fotografie als kunstvorm. Zo’n veertien tentoonstellingsruimtes en een lichthof kennen een rijk en gevarieerd tentoonstellingsprogramma dat gemiddeld vier keer jaar wisselt. Ook is er de eigen collectie van toonaangevende, moderne nationale en internationale fotografie. Huis Marseille staat voor fotografie met een artistieke beeldtaal, evenals avantgardistische vernieuwing, maatschappelijke relevantie en raakvlakken met de veranderende geest van de tijd.
Museum voor Fotografie Huis Marseille aan de Keizersgracht is gevestigd in twee monumentale grachtenpanden met een gevelsteen van de stad Marseille van de toenmalige Franse eigenaar. De panden kennen een klassiek 17de-eeuwse indeling, met een voor- en achterhuis, een binnenplaats en een tuin. De originele plafondschildering in de huidige tuinzaal stamt uit 1730 en bevond zich jarenlang in het Rijksmuseum, tot het in 2004 terugkeerde naar z’n oorspronkelijke locatie.
https://huismarseille.nl/
Huis Vasari / De Vrije Academie – Herengracht 368
Huis Vasari aan de Herengracht huisvest sinds het voorjaar van 2022 De Vrije Academie, ‘s lands grootste onderwijsinstituut voor kunst & cultuur. Behalve in de zalen van Huis Vasari zelf, vindt van hieruit de organisatie plaats van een actueel, breed en origineel cultureel onderwijsaanbod op meer dan 50 locaties door het hele land. Voor iedereen die met interesse in kunst, cultuur, architectuur, wetenschap, geschiedenis, filosofie en noem maar op. Van jaaropleidingen, colleges en lezingen tot workshops en rondleidingen. Zoals bijvoorbeeld Filosofie voor de toekomst, Tachtig jaar Noordoostpolder of colleges Eeuw van Bourgondiërs. Maar ook workshops Familieverhaal schrijven, Straatfotografie of Portretschilderen. Met de beste docenten en experts wordt onderwijs op niveau gegarandeerd.
Zoals gezegd tref je De Vrije Academie door heel Nederland. Maar wie in Huis Vasari colleges, lezingen of workshops volgt, mag zich wanen in het voormalige Cromhouthuis aan de Herengracht. Dit ‘grachtenpaleis’ werd in 1660 gebouwd door de familie Cromhout in de Hollands classicistische stijl en naar ontwerp van de beroemde architect Philip Vingboons. Binnen herinneren de grote salon, de tuinkamers en de oude keukens aan dit verleden. Te midden van de collegezalen, een tentoonstellingsruimte, een winkel en café van De Vrije Academy.
https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/
Grachtenmuseum – Herengracht 386
De 17e eeuwse grachtengordel is een van de beroemdste stadsuitbreidingen ter wereld en behoort inmiddels tot Unesco Wereld Erfgoed. In het Grachtenmuseum aan de Herengracht reis je door 400 jaar geschiedenis van dit erfgoed en leer je alles over een van de markantste binnensteden ter wereld, de grachtengordel als uniek stedenbouwkundig concept dat nog nauwelijks aan schoonheid heeft ingeboet.
Grachtenmuseum Amsterdam toont en vertelt alles over de Amsterdamse grachten en de grachtengordel met de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Voor iedereen die van Amsterdam houdt of op het punt staat er verliefd op te worden. In de vaste tentoonstelling reis je door 400 jaar geschiedenis in een eeuwenoude setting. En: in de stijlkamers zijn wisselende maar altijd intrigerende tentoonstellingen van veelal moderne kunst. Het monumentale pand is gebouwd in de Hollandse classicisme stijl en ontworpen door Philip Vingboons, een van de meest invloedrijke architecten van de 17 eeuw. Ook de tuin is meer dan de moeite waard!
https://grachten.museum/