Logo De 9 Straatjes

vrijdag 4 oktober 2024

Route en Openingstijden!

De 9 Straatjes (3×3 straatjes en 4 grachten) is in alle opzichten monumentaal. Waar precies? In het hart van de Grachtengordel, het werelderfgoed van Amsterdam. Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht en net achter het Paleis op de Dam. Daar waar het al meer dan 4 eeuwen bruist van ambacht, handel en cultuur. Ook op zondag zijn vrijwel alle zaken open! Tot gauw!


Meer dan 250 winkels, horeca, galleries, beroemde hotels… En iconen als Cultuurhuis Felix Meritis, fotografiemuseum Huis Marseille en Grachtenmuseum.

De meeste winkels in het 9straatjesgebied zijn dagelijks geopend van 10 of 11.00 uur tot rond 18.00 uur. En iedere zondag vanaf 12 uur.

Op zoek naar een winkel, café, hotel, restaurant, lunchroom of museum? Ga via ‘winkels+’ bovenin de homepage naar alle aangesloten zaken, hun adres, openingstijden, website en webshop. Of klik op 1 van de 9 branches of op de gewenste straat of gracht op de plattegrond.

De grachtengordel

De 9 Straatjes staat voor 3 × 3 straatjes en de 4 hoofdgrachten van Amsterdam: Singel (evenzijde), Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht (oneven zijde).
Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. Ofwel: net achter het Paleis op de Dam en nabij de Westertoren en de Bloemenmarkt. Middenin de grachtengordel, Unesco Werelderfgoed.

Vrijwel iedere tram of bus naar het Centrum komt er in de buurt. Stap uit bij halte Dam, Westertoren, Elandsgracht, Spui of Leidse Plein. En duik via een van 4 grachten het gebiedje in. Of navigeer op Wolvenstraat, het hart van De 9 Straatjes.

Ook te voet is het nooit ver:

Vanaf Centraal Station loop je via het Singel tot net voorbij de Raadhuisstraat naar De 9 Straatjes.

Of via het Damrak en de achterkant van het Paleis op de Dam naar het Singel met de Gasthuismolensteeg en al die andere straatjes en grachten.

Vanaf het Leidseplein via de Prinsengracht naar de Runstraat.
Vanaf Rembrandtplein en Bloemenmarkt naar de Wijde Heisteeg.
Of via Elands- of Rozengracht en Westertoren naar de Prinsengracht of Keizersgracht met de Reestraat, Berenstraat of Hartenstraat.

PARKEREN
Met de auto het centrum van Amsterdam in is niet te doen. Ga naar de dichtstbijzijnde parkeergarage QParking – Marnixstraat 250. En dan via de Elandsgracht naar de Berenstraat.
Of parkeer goedkoop bij ParkerenOosterdok.

HISTORIE
De Grachtengordel bestaat sinds de 17e eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en rijke handelslieden een ring van grachten om het oude stadscentrum ontwierpen. Destijds een van ‘s wereld eerste geplande stadsuitbreidingen, nu Unesco Werelderfgoed Amsterdam. Maar: De 9 Straatjes dateert van midden jaren negentig van de vorige eeuw. Toen bundelden ondernemers hun krachten en begonnen een organisatie om het gebiedje op de kaart te zetten. Ze bedachten de naam De 9 Straatjes voor de 3 × 3 straatjes en 4 grachten die eigenlijk behoren tot verschillende wijken van Amsterdam Centrum.

Hoe de 3 × 3 straatjes en 4 grachten heten?

Reestraat, Berenstraat en Runstraat tussen Prinsengracht en Keizersgracht.
Hartenstraat, Wolvenstraat en Huidenstraat tussen de Herengracht en Keizersgracht.
En de 3 kortste en oudste tussen Singel en Herengracht: Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat en Wijde Heisteeg.

Dit historische en meest bijzondere winkelgebiedje van Amsterdam heeft dus pas vanaf 1995 een eigen naam. Toen staken ondernemers de koppen bij elkaar en zetten een avontuurlijke ondernemersvereniging op die ze de naam De 9 Straatjes gaven.

Je vindt er niet alleen ruim 250 veelal authentieke winkel- en horecalocaties maar ook talloze monumenten. Van piepkleine winkelpandjes tot grachtenpaleizen. Het geheel geeft dan ook een prachtig overzicht van de bouwstijlen uit de 17e eeuw. Dit deel van Amsterdam behoort niet voor niets tot Unesco Werelderfgoed!

Tot ziens in De 9 Straatjes!

  • De grachtengordel, werelderfgoed Amsterdam met De 9 Straatjes