Logo De 9 Straatjes

woensdag 25 oktober 2023

Openingstijden en Route!

3×3 straatjes en 4 grachten. Een monumentaal winkelgebiedje. Letterlijk en figuurlijk! Waar precies? In het hart van de Grachtengordel, het werelderfgoed van Amsterdam. Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht en net achter het Paleis op de Dam. Daar waar het al meer dan 4 eeuwen bruist van ambacht, handel, cultuur en… ook iedere zondag zijn de winkels open!


Meer dan 250 winkels, horeca, galleries, beroemde hotels… En iconen als Cultuurhuis Felix Meritis, fotografiemuseum Huis Marseille, ‘t Grachtenmuseum en Huis Vasari.

De meeste winkels in het 9straatjesgebied zijn dagelijks geopend van 10 of 11 uur tot 6 of 7 uur. En iedere zondag vanaf 12 uur.

Op zoek naar een winkel, café, hotel, restaurant, lunchroom of museum? Klik op het kaartje of ga via ‘winkels+’ bovenin de homepage naar alle aangesloten zaken, hun adres, openingstijden, website en webshop.

De grachtengordel

De 9 Straatjes staat voor 3 × 3 straatjes en de 4 hoofdgrachten van Amsterdam: Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.
Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. Ofwel: net achter het Paleis op de Dam en nabij de Westertoren en de Bloemenmarkt. Middenin de grachtengordel, Unesco Werelderfgoed.

Vrijwel iedere tram of bus naar het Centrum komt er in de buurt. Stap uit bij halte Dam, Westertoren, Elandsgracht, Spui of Leidse Plein. En duik via een van 4 grachten het gebiedje in. Of navigeer op Wolvenstraat, het hart van De 9 Straatjes.

Ook te voet is het nooit ver:

Vanaf Centraal Station loop je via het Singel tot net voorbij de Raadhuisstraat naar De 9 Straatjes.

Of via het Damrak en de achterkant van het Paleis op de Dam naar het Singel met de Gasthuismolensteeg en al die andere straatjes en grachten.

Vanaf het Leidseplein via de Prinsengracht naar de Runstraat.
Vanaf Rembrandtplein en Bloemenmarkt naar de Wijde Heisteeg.
Of via Elands- of Rozengracht en Westertoren naar de Prinsengracht of Keizersgracht met de Reestraat, Berenstraat of Hartenstraat.

PARKEREN
Met de auto het centrum van Amsterdam in is niet te doen. Ga naar de dichtstbijzijnde parkeergarage QParking – Marnixstraat 250. En dan via de Elandsgracht naar de Berenstraat.
Of parkeer goedkoop bij ParkerenOosterdok.

HISTORIE
Het begon allemaal in de 17e eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en rijke handelslieden de grachtengordel ontwierpen. Toen een wereldberoemde stadsuitbreiding, nu werelderfgoed.

De 4 belangrijkste Amsterdamse grachten, Singel, Heren-, Keizers- en Prinsengracht werden door dwarsstraten met elkaar verbonden.

Hoe de 3 × 3 beroemdste daarvan heten?
Hartenstraat, Wolven- en Huidenstraat tussen de Heren- en Keizersgracht.
Ree-, Beren- en Runstraat tussen Keizers- en Prinsengracht.
En de 3 kortste en oudste tussen Singel en Herengracht: Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat en Wijde Heisteeg.

Dit historische en meest bijzondere winkelgebied van Amsterdam heeft pas vanaf 1995 een eigen naam. Toen staken ondernemers de koppen bij elkaar en begonnen een ondernemersvereniging die ze de naam De 9 Straatjes gaven.

Je vindt er niet alleen ruim 250 veelal authentieke winkel- en horecalocaties maar ook talloze monumenten. Van piepkleine winkelpandjes tot grachtenpaleizen. Het geheel geeft een prachtig overzicht van de bouwstijlen uit de 17e eeuw. Niet voor niets behoort dit deel van Amsterdam tot Unesco Werelderfgoed!

Tot ziens in De 9 Straatjes!