Logo De 9 Straatjes

dinsdag 16 mei 2023

Historie en ontstaan van De 9 Straatjes

De 9 Straatjes is de verzamelnaam voor de vier grachten en negen schilderachtige winkelstraten in De Grachtengordel. Tussen Raadhuisstraat en Leidsestraat en op een paar minuten loopafstand van het Paleis op de Dam. Dit wijkje middenin het werelderfgoed van Amsterdam, staat vol grachtenpaleizen en monumentale winkelpandjes. Het heeft niet alleen de uitstraling maar ook de gezelligheid van het verleden behouden en gonst na vier eeuwen nog altijd van leven.


Amsterdam en de rest van de wereld


Heel de wereld is rond Amsterdam gebouwd, dichtte de beroemde Nederlandse dichter Joost van den Vondel in de zeventiende eeuw. Die zeventiende Gouden Eeuw was voor Amsterdam een ongekende periode van welvaart en voorspoed. Uit heel Europa kwamen duizenden mensen naar de stad om handel te drijven of een nieuw bestaan op te bouwen. Al snel barstte het oude stadsgebied binnen de Singelgracht dan ook uit haar voegen en ontwierp men voor de zo broodnodige stadsuitbreiding de grachtengordel.

Zo ontstonden rondom de oude middeleeuwse stadskern de drie hoofdgrachten, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Deze werden door dwarstraatjes met elkaar verbonden en gaven het gebied van De 9 Straatjes in de eerste helft van de zeventiende eeuw zijn definitieve vorm. In de straatjes voerden ambacht, handel en cultuur van oudsher de boventoon. Bijna vierhonderd jaar later bruist het er nog altijd van ambachtelijke bedrijven, bijzondere horecagelegenheden, galeries en een uniek aanbod van kleinschalige, gespecialiseerde en veelal authentieke winkels.

Van ambacht van de leerbewerking tot meest boeiende winkelgebied van Amsterdam


Voorbeeld van een product van Berenvel – een hoofdtooi van de Europese Grenadiers in de 17e eeuwDe straatnamen herinneren aan het ambacht van de leerbewerking. Van de Huidenstraat, Berenstraat, Wolvenstraat, Hartenstraat tot de Runstraat en Reestraat, en de drie stegen aan de kant van het Singel, de Wijde Heisteeg, Gasthuismolensteeg en de Oude Spiegelstraat. Het geheel geeft een prachtig overzicht van de bouwstijlen binnen de Amsterdamse grachtengordel.

Het waren de ondernemers zelf die begin jaren negentig zorgden voor het ontstaan van De 9 straatjes als winkelgebied met eigen naam en faam. Zaken als De Pels, Art Deco, De Ridder Wonen, De Witte Tandenwinkel en Pulitzer Hotel besloten om de krachten te bundelen en richten een ondernemersvereniging. Gekozen werd voor de naam De 9 Straatjes, waarna dit mooie stukje Amsterdam alom bekendheid kreeg als het meest aantrekkelijke en boeiende winkelgebied van Amsterdam. En wellicht van heel Nederland.

De 9 Straatjes vormen het ideale gebied om Amsterdam in al zijn variatie en rijkdom te leren kennen.


In De 9 Straatjes vind je de meest bijzondere winkels, eetgelegenheden, hotels, galleries en musea. Aan de grachten in De 9 Straatjes prijken de grachtenpaleizen, waarvan er een aantal tegenwoordig ook van binnen te bekijken is. Zoals fotografiemuseum Huis Marseille. Of Felix Meritis, waar eeuwen geleden de verlichte burgerij zich in kunst en wetenschap verdiepte en internationale beroemdheden over de vloer kwamen. Van Mozart tot Napoleon.

Naast fraaie Vingboons panden uit de 17e eeuw, waarin nu bijvoorbeeld Het Grachtenhuismuseum is te vinden, zijn er talrijke bijzondere gebouwen te vinden die getuigen van de rijke variatie aan bouwstijlen in Amsterdam. Denk naast aan Felix Meritis aan Hotel The Dylan, de eerste schouwburg van Amsterdam, Huis Marseille, Huis Vasari, het Niod en ga maar door.

En dan is er natuurlijk op steenworp afstand van De 9 Straatjes het Paleis op de Dam, gebouwd door Jacob van Campen in 1648. Ook niet ver van de buurt ligt De Westerkerk – waar Rembrandt begraven is – tussen 1620 en 1638 gebouwd door Hendrik de Keyser en Jacob van Campen. Naast de Westerkerk is het Anne Frank Huis.

In dit historische gebiedje is veel te zien en te doen. Met meer dan 250 veelal unieke winkels, eetgelegenheden, hotels, galleries en musea is De 9 Straatjes een bezoek meer dan waard.

Navigeer eenvoudig op de Wolvenstraat en je belandt in het hart van het gebiedje met 3 × 3 straatjes en 4 grachten.

Tot gauw!