Logo De 9 Straatjes

donderdag 9 maart 2023

Openingstijden en Route!

3×3 straatjes en 4 grachten; letterlijk en figuurlijk monumentaal. Waar precies? Net achter het Paleis op de Dam en tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. In het hart van de grachtengordel, het werelderfgoed van Amsterdam. Aan en rond die Amsterdamse grachten bruist het al meer dan 4 eeuwen van ambacht, handel, cultuur….


Rond de 250 winkels, horeca, galleries, beroemde hotels… En iconen als Cultuurhuis Felix Meritis, fotografiemuseum Huis Marseille en ‘t Grachtenmuseum.

De meeste winkels in het 9straatjesgebied zijn dagelijks geopend van 10 of 11 uur tot 6 of 7 uur. En iedere zondag vanaf 12 uur.

Op zoek naar een winkel, café, hotel, restaurant of museum? Via ‘winkels+’ bovenin de homepage navigeer je naar alle aangesloten ondernemingen, hun adres, openingstijden, website en webshop.

De grachtengordel

De 9 Straatjes bestaat uit 3 × 3 straatjes en de 4 hoofdgrachten van Amsterdam: Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

Het gebiedje ligt tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. Dus net achter het Paleis op de Dam en nabij de Westertoren en de Bloemenmarkt. In De Grachtengordel, het werelderfgoed van Amsterdam.

Vrijwel iedere tram of bus naar het Centrum brengt je er in de buurt. Stap uit bij halte Dam, Westertoren, Elandsgracht, Spui of Leidse Plein.
En duik via Singel of Prinsengracht, Raadhuisstraat of Leidsegracht het 9straatjesgebied in. Of navigeer op Wolvenstraat, het hart van De 9 Straatjes.

Ook te voet is het nooit ver:

Vanaf Centraal Station loop je via het Singel tot net voorbij de Raadhuisstraat naar Gasthuismolensteeg, Hartenstraat en….

Via de achterkant van het Paleis op de Dam naar de Paleisstraat en dan het Singel over naar de Gasthuismolensteeg en al die andere straatjes en grachten.

Vanaf het Leidseplein via de Prinsengracht naar de Runstraat.
Vanaf Rembrandtplein en Bloemenmarkt naar de Wijde Heisteeg.
Of vanaf de westkant via Elands- of Rozengracht naar de Prinsengracht met de Ree- of Berenstraat.
En vanaf Anne Frank en Westertoren steek je de Raadhuisstraat over.

PARKEREN
De dichtstbijzijnde parkeergarage is QParking – Marnixstraat 250. En dan via de Elandsgracht naar de Berenstraat.
Of goedkoop Parkeren: ParkerenOosterdok.

HISTORIE
Het begon allemaal in de 17e eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en rijke handelslieden de grachtengordel ontwierpen. Toen een wereldberoemde stadsuitbreiding, nu werelderfgoed.

De 3 belangrijkste Amsterdamse grachten, de Heren-, Keizers- en Prinsengracht werden ontwikkeld en door dwarsstraten met elkaar verbonden.

Hoe ze heten?
De Hartenstraat, Wolven- en Huidenstraat tussen de Heren- en Keizersgracht.
De Ree-, Beren- en Runstraat tussen Keizers- en Prinsengracht.
En de 3 kortste en oudste tussen Singel en Herengracht: Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat en Wijde Heisteeg.

Het 9straatjesgebiedje had in de gouden eeuw nog geen gezamenlijke naam. Dat gebeurde toen midden jaren negentig van de vorige eeuw ondernemers de koppen bij elkaar staken en een ondernemersvereniging begonnen. Toen werd de naam De 9 Straatjes bedacht en werd het dit grachtengordelgebiedje tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht op de kaart gezet als het meest bijzondere winkelgebied van Amsterdam.

Je vindt er niet alleen tot 250 winkel- en horecalocaties maar ook talloze monumentale grachtenpaleizen. En een prachtig overzicht van de bouwstijlen uit de 17e eeuw. Niet voor niets Unesco Werelderfgoed!

Hier voeren handel, ambacht en cultuur vanouds de boventoon. Van de meest bijzondere winkels, galeries, café’s, lunchrooms en restaurants tot uitzonderlijke en beroemde hotels, fotomuseum Huis Marseille, museum Het Grachtenhuis en en en…..

Tot ziens in De 9 Straatjes!