Logo De 9 Straatjes

donderdag 28 december 2023

Monumenten, Stadsherstel en De 9 Straatjes

De 9 Straatjes tellen talrijke prachtige monumenten, van de 17e eeuwse winkelpandjes in de straatjes zelf tot de monumentale koopmanshuizen langs de grachten. Het zag er echter niet altijd zo statig en verzorgd uit. Een halve eeuw geleden waren veel panden er ronduit slecht aan toe en moesten worden gestut om overeind te blijven. Stadsherstel begon toen met restaureren, waarna anderen volgden. Het resultaat? Werelderfgoed!


Herkomst van de namen van De 9 Straatjes
De Reestraat, de Wolvenstraat en de Berenstraat herinneren aan de tijd dat er handelaren en ambachtslieden waren gevestigd die werkten met huiden van dieren, zoals reeën, herten, beren en wolven.

Panden van Stadsherstel
In de Reestraat, de Runstraat, de Wolvenstraat, de Oude Spiegelstraat en de Gasthuismolensteeg heeft Stadsherstel maar liefst 11 panden in bezit. De monumenten zijn te herkennen aan het wit met blauwe Stadsherstelbordje.

Restauraties
Stadsherstel heeft niet alleen een aantal pandjes in het winkelgebied gerestaureerd maar zorgde ook voor een passende herbestemming. In de meeste gevallen waren de monumenten van oorsprong werk-woonhuizen. Die functie bracht Stadsherstel terug en zorgde zo voor een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van Amsterdam.

Vanaf de jaren ’70 waren er veel slechte panden in het gebied van De Negen Straatjes. Doordat Stadsherstel begon met restaureren volgden de buren vaak dat voorbeeld of boden ze hun pand aan Stadsherstel aan. Omdat Stadsherstel zich in die jaren vooral richtte op hoekpanden was er een positieve uitstraling naar twee straten of grachten en dat gaf een dubbel effect.

De winkeltjes van Stadsherstel

Reestraat 5: Cinq Amsterdam
Dit prachtige monument uit 1741 met halsgevel werd bij de restauratie voorzien van nieuwe balken. Verschillende balken waren aangetast door brand in de oven van de vroegere bakkerij die hier was gevestigd. In dit pand zit nu de winkel Cinq Amsterdam voor kleding, sieraden, schoenen, tassen en woonaccessoires.
Website: http://www.de9straatjes.amsterdam/nl/winkel/cinq-amsterdam/111430671533212828

Reestraat 7: Ree 7
De klokgevel van dit pand dateert uit de 18e eeuw. De erker en winkelpui uit begin 19e eeuw. In 1982 is het pand gerestaureerd. In dit monument is nu Ree7 gevestigd, een warm, modern en sfeervol restaurant voor ontbijt en lunch. De kaart staat vol met bijzondere gerechten van sandwiches tot salades en van panini’s tot heerlijke soepen.
Website: http://www.ree7.nl/nl/home

Reestraat 15: Red Wing Shoes Amsterdam
In 2011 is in de Reestraat de eerste officiële Red Wing Shoes winkel van Nederland geopend. De collectie van de winkel bestaat uit een breed assortiment Red Wing Shoes, riemen, tassen en andere accessoires.
Website: http://www.redwingamsterdam.com/

Reestraat 17: Muze the Store – Noa Lifestyle
Bezoek Noa Lifestyle en ontdek een verrassende combinatie van exclusieve merken met een trendy en klassieke stijl.
Website: http://www.noalifestyle.nl/

Hoewel de panden Reestraat 15 en 17 geen geregistreerde rijksmonumenten zijn, werden in de panden na ontmanteling nog zeer interessante houtconstructies aangetroffen. Bij de restauratie in 1977 werden de gehele bouwmuren vervangen.

Reestraat 30-32: Bussia
Deze twee zeer smalle panden hebben een dwarskap, dat is in Amsterdam niet erg gebruikelijk. Bij de restauratie in 1973 zijn de ramen voorzien van een nieuwe roedeverdeling. Achter die ramen zit het Italiaanse restaurant Bussia. Dit charmante restaurant dat licht en smaakvol is ingericht, biedt ambachtelijke oer-Italiaanse gerechten. Geniet er van een verse pasta of een gastronomisch Italiaans menu.
Website: http://www.bussia.nl/

Runstraat 4: The Darling
Runstraat 4 komt uit de eerste helft van de 17e eeuw en werd in 2009 gerestaureerd. Bijzonder is dat bij de restauratie de 20ste-eeuwse geveltop is vervangen door een historische halsgevel uit het depot van Monumentenzorg, vermoedelijk afkomstig van een gesloopt huis uit de Dijkstraat. Dankzij de Vrienden van Stadsherstel kon de geveltop in ere worden hersteld.

Wolvenstraat 1A/ Herengracht 300: Kaldi koffie & thee
Kaldi is een speciaalzaak voor een perfect kopje koffie of thee. Dit hoekhuis met een 18e-eeuwse gevel heeft een dakkapel uit de 19e eeuw. In 1987 is dit pand geheel gerestaureerd en zijn de bouwmuren vervangen.
Website: http://kaldi.nl/winkel/kaldi-amsterdam/

Gasthuismolensteeg 8: Waxwell Records
Waxwell Records is een kleine en gezellige platenzaak met een internationale reputatie. De winkel heeft een bijzondere collectie vinyl afkomstige van over de hele wereld. Dit pand stamt uit 1883 en is in neorenaissance stijl gebouwd, waarschijnlijk op een oude fundering.
Website: http://www.waxwell.com/