Logo De 9 Straatjes

dinsdag 8 december 2020

Winkelen in Werelderfgoed! Ook op zondag!

Kom naar de bijzondere winkels van De 9 Straatjes. Middenin het monumentale erfgoed van de grachtengordel. 3 × 3 = 9 straatjes tussen Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.
Vermijd drukte, loop even om als ‘t moet. Er is ruimte genoeg: 9 straatjes en 12 bruggen tussen de 4 mooiste grachten van Amsterdam! En: webshoppen kan natuurlijk 24/7!


Je vindt De 9 Straatjes middenin de grachtengordel. In het hart van Unesco Werelderfgoed, waar het al meer dan 4 eeuwen bruist van ambacht, handel en cultuur. Daar tref je de meest bijzondere winkels, eettentjes, terrassen, musea en…

De meeste winkels zijn ook op zondag open. Op zoek naar specifieke informatie over een locatie? Via ‘winkels+’ bovenin de homepage navigeer je naar alle aangesloten ondernemingen, hun adres, openingstijden, website en webshop.

Waar De 9 Straatjes precies zijn?

Het gebiedje verbindt de vier hoofdgrachten van Amsterdam met elkaar. Denk maar aan Petra koopt hoge schoenen. Ofwel: de Prinsen-, Keizers- en Herengracht en Singel.
3 × 3 = 9 straatjes. Net achter het Paleis op de Dam. Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. Of diagonaal tussen Spui en Westertoren. En op weg van Anne Frank naar Rijksmuseum.

Vrijwel iedere tram of bus naar het Centrum komt er in de buurt. Stap uit bij halte Dam, Westertoren, Spui, of Leidse Plein.
Bereik via 1 van de 4 grachten eenvoudig een van de 9. Of navigeer op Wolvenstraat, het hart van De 9 Straatjes.

Ook te voet is het nooit ver.

Vanaf Centraal Station via Singel loop je tot net voorbij de Raadhuisstraat naar Gasthuismolensteeg en Hartenstraat.
Via de achterkant van het Paleis op de Dam naar de Paleisstraat en dan de Gasthuismolensteeg.
Vanaf het Leidseplein via de Leidsestraat linksaf de Prinsengracht op en vervolgens rechtsaf de Runstraat in.
Van Rembrandtplein via de bloemenmarkt naar Singel met even verderop de Wijde Heisteeg.
Of vanaf de westkant via Elands- of Rozengracht naar de Prinsengracht met de Ree- of Berenstraat.
En vanaf Anne Frank en Westertoren vi Prinsengracht sta je zo in de Reestraat.

PARKEREN

De dichtstbijzijnde parkeergarage is QParking – Marnixstraat 250. En dan via de Elandsgracht naar de Berenstraat.

Goedkoop Parkeren kan bij ParkerenOosterdok. En dan via Damrak of Singel naar de Gasthuismolensteeg en Hartenstraat en en en…..

HISTORIE

Het begon allemaal in de 17e eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en men vanuit het Singel de grachtengordel ontwierp. De 3 belangrijkste Amsterdamse grachten (Heren-, Keizers- en Prinsengracht) werden ontwikkeld en door dwarsstraten met elkaar verbonden. Straatjes met namen als de Harten-, Wolven- en Huidenstraat tussen de Heren- en Keizersgracht.
En de Ree-, Beren- en Runstraat tussen Keizersgracht en Prinsengracht.
En niet te vergeten de 3 kortste en oudste van de 9 tussen Singel en Herengracht: De Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat en Wijde Heisteeg.

Maar: de straatjes hadden toen nog geen gezamenlijke naam. Dat gebeurde eeuwen later, toen midden jaren negentig van de vorige eeuw een aantal ondernemers de koppen bij elkaar stak en een ondernemersvereniging begon. Toen werd de naam De 9 Straatjes bedacht en werd het gebiedje onder die naam op de kaart gezet.

De 9 Straatjes tellen talrijke monumentale winkelpandjes en geven een prachtig overzicht van de bouwstijlen in de 17e eeuwse grachtengordel. Niet voor niets bevinden ze zich midden in Unesco Werelderfgoed.
Je vindt er ook het Grachtenmuseum en fotomuseum Huis Marseille. En Classic Canal Cruises op Singel 315, waar je in een salonboot kunt stappen voor een rondvaart.

In deze straatjes voeren handel, ambacht en cultuur vanouds de boventoon. En: meer dan 4 eeuwen later bruist het er nog altijd van leven. Met gemak het leukste winkelgebied van Nederland, schrijft de New York Times dan ook.

Tot ziens in De 9 Straatjes!

In de Run-, Huiden- en WijdeHei.
Beren-, Wolven-, Oude Spiegel.
En Ree- en Hartenstraat en Gasthuismolensteeg.
3 × 3 = 9 In de grachtengordel tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht.