Logo De 9 Straatjes

dinsdag 2 januari 2024

KUNST IN DE 9 STRAATJES

Van fotografiemuseum Huis Marseille tot YellowKorner en Carré d’Artistes. Van Singel, Keizersgracht tot Herengracht en Prinsengracht. En 3 × 3 is 9 straatjes.


YELLOWKORNER GALLERY

YellowKorner galerie op Singel 282 in de 9straatjes Amsterdam maakt kunstfotografie toegankelijk en beschikbaar voor kenners en liefhebbers van fotografie.

YellowKorner wil ruimte voor expressie bieden aan talenten van verschillende stromingen uit de fotografie met het behoud van hoge artistieke normen. Hierdoor staan veelbelovende hedendaagse kunstenaars naast grote namen in de fotografie (Yann Arthus-Bertrand, Dorothea Lange, Man Ray, Jean Dieuzaide, Bert Stern), en ook naast hedendaagse fotografen (de Japanse primitief Kimbei, Léon Gimpel).
Speciaal voor YellowKorner zijn ze overeen gekomen om het aantal afdrukken uit een selectie van hun werk tegen betaalbare prijzen aan te bieden. Deze afdrukken worden exclusief door YellowKorner uitgegeven. De fotografie wordt in grotere, maar gelimiteerde oplages aangeboden, zodat iedereen een uniek en origineel kunstwerk kan bezitten.

Waar YellowKorner zit? Om de hoek bij de Gasthuismolensteeg op het Singel, net achter het Paleis op de Dam.

CARRÉ D’ARTISTES

Carré d’artistes maakt hedendaagse, originele kunst betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.
800 werken van 20 internationale kunstenaars tegen prettige prijzen. Zo kan originele kunst aan ieders muur hangen! En kan je iemand verrassen met een duurzaam geschenk.

De galeries van Carré d’artistes bieden een vriendelijke omgeving waar je zorgvuldig geselecteerde werken kunt kopen.
Iedere galerie heeft een wisselende collectie van twintig internationale kunstenaars. Daarmee maakt Carré d’artistes het voor 500 kunstenaars mogelijk om van hun passie te leven.

Er zijn galeries in Londen, Parijs, New York en…op Wolvenstraat 1. Letterlijk midden in De 9 Straatjes!

HUIS MARSEILLE – MUSEUM VOOR FOTOGRAFIE

Huis Marseille Museum voor fotografie zit aan de Keizersgracht in een monumentaal grachtenpand dat dateert uit 1665. Het kent een gevarieerd tentoonstellingsprogramma waarin de rijke geschiedenis en de diverse toepassingen van de fotografie aan bod komen.

Het moet gezegd, Huis Marseille is het eerste museum van Nederland dat zich specifiek richt op de fotografie als kunstvorm. Sinds 1999 is er elke drie maanden een nieuwe tentoonstelling. Huis Marseille exposeerde onder andere werken van gevierde fotografen als Cy Twombly, Sally Mann en Bernd en Hilla Becher en was curator van de exposities van onder anderen Edward Burtynsky en Scarlett Hooft Graafland. Daarnaast bezit het museum ook een ruime eigen collectie hedendaagse fotografie, met werken van onder meer Jacqueline Hassink en Anton Corbijn

Het monumentale grachtenpand werd rond 1665 gebouwd voor de Franse koopman Isaac Focquier, die op de gevel van het huis een steen liet aanbrengen met een afbeelding van de Franse stad Marseille. Het huis is zo veel mogelijk in originele staat gelaten en is ingedeeld volgens klassiek 17de-eeuws model, met een voor- en achterhuis, een binnenplaats en een tuin.

In de tegenwoordige tuinzaal van het museum hangt een originele plafondschildering uit 1730, die speciaal voor het huis gemaakt is door Jacob de Wit, de belangrijkste decorateur uit de 18de eeuw. Het werk beeldt Apollo af, tronend op de wolken, geflankeerd door Minerva en de negen Muzen. Het plafondstuk bevond zich jarenlang in het Rijksmuseum, maar is in 2004 na een grondige restauratie weer naar de oorspronkelijke locatie teruggekeerd, in bruikleen van het Koninklijk Oudheidkundig
In 2011/2013 werd een uitbreiding gerealiseerd naar het naastgelegen huis aan de Keizersgracht 399, waardoor het museum meer expositieruimte kreeg, alsmede een ruimere bibliotheek en een eigen collectiedepot.