Logo De 9 Straatjes

maandag 10 februari 2020

Borrelen en dineren tussen boeken en Cobra-kunst in Brasserie Ambassade

Hotel Ambasade. Middenin de straatjes op Herengracht 341. Tussen Oude Spiegel en Wijde Hei. Met een restaurant ‘met de allure van een museum en een bar die lijkt op een bibliotheek’: Brasserie Ambassade.


Het is even zoeken, want het is voor een niet-hotelgast niet meteen duidelijk waar het restaurant in Hotel Ambassade is. Je bereikt het – de naam is Brasserie Ambassade – door langs de receptie via een smal trapje omhoog te gaan.

Stap je het restaurant binnen, dan blijkt het een open en lichte ruimte te zijn, waar een intieme sfeer hangt. Het ligt op de eerste verdieping, waardoor je over de straat en auto’s heenkijkt en een prachtig uitzicht op de gracht hebt.

De Spaanse architecten Cruz en Ortiz – die ook het Rijksmuseum onderhanden hebben genomen – zijn verantwoordelijk voor de verbouwing van het restaurant en de bibliotheekbar in het hotel. In de bar staan ruim vierduizend boeken. Bijzondere boeken, want alle boeken zijn een eerste druk en gesigneerd door de auteurs tijdens hun verblijf in het hotel. ‘Slaapt er een schrijver in het hotel, dan vult hij of zij traditiegetrouw de boekenkast aan met een nieuw exemplaar,’ zegt Patrick Scheele (30) van Brasserie Ambassade.

Alles is Frans
Waar de rest van Amsterdam massaal aan de gin&tonic zit, serveren ze hier voornamelijk allerlei soorten whisky. ‘Dit past toch beter bij het iets oudere publiek dat wij aantrekken,’ aldus Scheele.

Na de whisky aan de bar tussen de boeken, kun je boven aanschuiven in het restaurant. Chef-kok Erik Zonjee maakt in de keuken klassieke Franse gerechten klaar. Van escargots tot aan tarte tatin, bijna alles is hier Frans.
Maar wat echt niet Frans is, zijn de kunstwerken aan de muur. Zowel in het restaurant als in de hal hangen tientallen Cobra-kunstwerken, waarbij de letters van staan voor Copenhague, Bruxelles en Amsterdam, waar de kunstenaars vandaan kwamen.

Een restaurant met de allure van een museum en een bar die lijkt op een bibliotheek: consumeren en cultuur kunnen best samengaan.