maandag 11 februari 2019

Openingstijden en Route – Ook iedere zondag!

Je vindt De 9 Straatjes middenin de grachtengordel. Tussen Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Net achter het Paleis op de Dam. 3 × 3 = 9 straatjes. In het hart van Unesco Werelderfgoed, waar het al meer dan 4 eeuwen bruist van ambacht, handel en cultuur…


De meeste winkels in De 9 Straatjes zijn dagelijks open van 10 of 11uur tot 6 of 7 uur. En iedere zondag vanaf 12 uur.

Op zoek naar een artikel, een winkel of restaurant? Via ‘winkels+’ bovenin de homepage navigeer je naar alle aangesloten ondernemers, hun adres, openingstijden, website en webshop.

Waar precies?

De 9 Straatjes verbinden de vier hoofdgrachten van Amsterdam met elkaar. Ofwel: Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. Dus net achter het Paleis op de Dam. En dichtbij de Westertoren. Of op weg van Anne Frank naar het Rijksmuseum.

Vrijwel iedere tram of bus naar het Centrum komt er in de buurt. Stop uit bij Dam, Westertoren, Spui, of Leidse Plein en bereik via 1van de 4 grachten eenvoudig De 9 Straatjes.

Ook te voet is het nooit ver.

Vanaf Centraal Station via Singel loop je tot net voorbij de Raadhuisstraat naar Gasthuismolensteeg en Hartenstraat.
Via de achterkant van het Paleis op de Dam naar de Paleisstraat en dan de Gasthuismolensteeg.
Vanaf het Leidseplein via de Leidsestraat linksaf de Prinsengracht op en vervolgens rechtsaf de Runstraat in.
Van Rembrandtplein via de bloemenmarkt naar Singel met even verderop de Wijde Heisteeg.
Of vanaf de westkant via Elands- of Rozengracht naar de Prinsengracht met de Ree- of Berenstraat.
En vanaf Anne Frank en Westertoren vi Prinsengracht sta je zo in de Reestraat.

PARKEREN

De dichtstbijzijnde parkeergarage is QParking – Marnixstraat 250. En dan via de Elandsgracht naar de Berenstraat.

Of goedkoop Parkeren: ParkerenOosterdok.

HISTORIE

Het begon allemaal in de 17e eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en men vanuit het Singel de grachtengordel ontwierp.
De Heren-, Keizers- en Prinsengracht werden door dwarsstraten met elkaar verbonden. Dat zijn de Hartenstraat, Wolven- en Huidenstraat tussen Herengracht en Keizersgracht.
En de Ree-, Beren- en Runstraat tussen Keizersgracht en Prinsengracht. En niet te vergeten de kortste en oudste van de 9 tussen Singel en Herengracht: De Gasthuismolen, Oude Spiegel- en Wijde Heisteeg.

De 9 Straatjes tellen talrijke monumentale winkelpandjes en geven een prachtig overzicht van de bouwstijlen in de 17e eeuwse grachtengordel. Niet voor niets bevinden ze zich midden in Unesco Werelderfgoed.
Je vindt er ook Museum Het Grachtenhuis en fotomuseum Huis Marseille. En Classic Canal Cruises op Singel 315, waar je in een salonboot kunt stappen voor een rondvaart.

Hoe oud De 9 Straatjes zijn?
Eeuwenoud. Ze hadden alleen nog geen gezamenlijke naam. Dat gebeurde toen midden jaren negentig van de vorige eeuw een aantal ondernemers de koppen bij elkaar stak en een ondernemersvereniging oprichtte. Toen werd de naam De 9 Straatjes bedacht. En van toen af….

In deze straatjes voeren handel, ambacht en cultuur vanouds de boventoon. En: meer dan 4 eeuwen later bruist het er nog altijd van leven.

Tot ziens in De 9 Straatjes!

In de Run-, Huiden- en WijdeHei.
Beren-, Wolven-, Oude Spiegel.
En Ree- en Hartenstraat en Gasthuismolensteeg.
3 × 3 = 9