woensdag 21 maart 2018

Monumenten, Stadsherstel en De 9 Straatjes

De 9 Straatjes telt talrijke prachtige monumenten, van de 17e eeuwse winkelpandjes in de straatjes zelf tot de monumentale koopmanshuizen langs de grachten. Het zag er echter niet altijd zo mooi uit. Een halve eeuw geleden waren veel panden er ronduit slecht aan toe. Stadsherstel begon toen met restaureren, waarna anderen volgden. Het resultaat? Werelderfgoed!


Herkomst van de namen van De 9 Straatjes
De Reestraat, de Wolvenstraat en de Berenstraat herinneren aan de tijd dat in deze buurt vroeger handelaren en ambachtslieden waren gevestigd die werkten met huiden van dieren, zoals reeën, herten, beren en wolven. Dit geldt ook voor het aangrenzende zuidelijk deel van de Jordaan met de Hazenstraat, de Konijnenstraat en de Elandsgracht.

Panden van Stadsherstel
In de Reestraat, de Runstraat, de Wolvenstraat, de Oude Spiegelstraat en de Gasthuismolensteeg heeft Stadsherstel maar liefst 11 panden in bezit. De monumenten zijn te herkennen aan het wit met blauwe Stadsherstelbordje.

Restauraties
Stadsherstel heeft niet alleen de panden in het winkelgebied gerestaureerd maar zorgde ook voor een passende herbestemming van de panden. In de meeste gevallen waren de panden van oorsprong werk-woonhuizen. Die functie bracht Stadsherstel terug en zorgde zo voro een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van Amsterdam.

Vanaf de jaren ’70 waren er veel slechte panden in het gebied van De Negen Straatjes. Doordat Stadsherstel begon met restaureren volgden de buren vaak dat voorbeeld of boden ze hun pand aan Stadsherstel aan. Omdat Stadsherstel zich in die jaren vooral richtte op hoekpanden was er een positieve uitstraling naar twee straten of grachten en dat gaf een dubbel effect.

De winkeltjes van Stadsherstel

Reestraat 5: Cinq Amsterdam
Dit prachtige monument uit 1741 met halsgevel werd bij de restauratie voorzien van nieuwe balken. Verschillende balken waren aangetast door brand in de oven van de vroegere bakkerij die hier was gevestigd. In dit pand zit nu de winkel Cinq Amsterdam voor kleding, sieraden, schoenen, tassen en woonaccessoires.
Website: http://www.de9straatjes.amsterdam/nl/winkel/cinq-amsterdam/111430671533212828

Reestraat 7: Ree 7
De klokgevel van dit pand dateert uit de 18e eeuw. De erker en winkelpui uit begin 19e eeuw. In 1982 is het pand gerestaureerd. In dit monument is nu Ree7 gevestigd, een warm, modern en sfeervol restaurant voor ontbijt en lunch. De kaart staat vol met bijzondere gerechten van sandwiches tot salades en van panini’s tot heerlijke soepen.
Website: http://www.ree7.nl/nl/home

Reestraat 15: Red Wing Shoes Amsterdam
In 2011 is in de Reestraat de eerste officiële Red Wing Shoes winkel van Nederland geopend. De collectie van de winkel bestaat uit een breed assortiment Red Wing Shoes, riemen, tassen en andere accessoires.
Website: http://www.redwingamsterdam.com/

Reestraat 17: Muze the Store – Noa Lifestyle
Bezoek Noa Lifestyle en ontdek een verrassende combinatie van exclusieve merken met een trendy en klassieke stijl.
Website: http://www.noalifestyle.nl/

Hoewel de panden Reestraat 15 en 17 geen geregistreerde rijksmonumenten zijn, werden in de panden na ontmanteling nog zeer interessante houtconstructies aangetroffen. Bij de restauratie in 1977 werden de gehele bouwmuren vervangen.

Reestraat 19: Pluk Amsterdam
Dit in 1971 gerestaureerde pand heeft een klokgevel en een gevelsteen in Louis XV stijl uit 1772. In dit monument kunt u terecht bij Pluk Amsterdam voor een gezonde lunch bijvoorbeeld een lekker broodje of een frisse salade. Maar ook hebben ze verse sappen, smoothies en goede koffie! De perfecte plek om even tot rust te komen na het winkelen. Naast eten heeft Pluk Amsterdam ook allerlei leuke woonartikelen.
Website: http://www.pluk9straatjes.nl/nl/Home

Reestraat 30-32: Bussia
Deze twee zeer smalle panden hebben een dwarskap, dat is in Amsterdam niet erg gebruikelijk. Bij de restauratie in 1973 zijn de ramen voorzien van een nieuwe roedeverdeling. Achter die ramen zit het Italiaanse restaurant Bussia. Dit charmante restaurant dat licht en smaakvol is ingericht, biedt ambachtelijke oer-Italiaanse gerechten. Geniet er van een verse pasta of een gastronomisch Italiaans menu.
Website: http://www.bussia.nl/

Runstraat 4: The Darling
Runstraat 4 komt uit de eerste helft van de 17e eeuw en werd in 2009 gerestaureerd. Bijzonder is dat bij de restauratie de 20ste-eeuwse geveltop is vervangen door een historische halsgevel uit het depot van Monumentenzorg, vermoedelijk afkomstig van een gesloopt huis uit de Dijkstraat. Dankzij de Vrienden van Stadsherstel kon de geveltop in ere worden hersteld.

Runstraat 29: Beauregard
Beauregard is een sfeervolle en fleurige boetiek met accessoires, tassen, schoenen, kleding en geuren. In de winkel zijn de nieuwste trends te vinden voor creatieve en jonge mensen. Het monument waar de winkel is gevestigd heeft een klokvormige geveltop uit de 18e eeuw. In 1923 is de winkelpui gerestaureerd met specifieke stijlkenmerken van die tijd. Bij de restauratie door Stadsherstel in 1997 is er voor gekozen om deze stijlvolle pui te behouden en te herstellen.
Website: http://www.beauregard.nl/

Wolvenstraat 1A/ Herengracht 300: Kaldi koffie & thee
Kaldi is een speciaalzaak voor een perfect kopje koffie of thee. Dit hoekhuis met een 18e-eeuwse gevel heeft een dakkapel uit de 19e eeuw. In 1987 is dit pand geheel gerestaureerd en zijn de bouwmuren vervangen.
Website: http://kaldi.nl/winkel/kaldi-amsterdam/

Gasthuismolensteeg 8: Waxwell Records
Waxwell Records is een kleine en gezellige platenzaak met een internationale reputatie. De winkel heeft een bijzondere collectie vinyl afkomstige van over de hele wereld. Dit pand stamt uit 1883 en is in neorenaissance stijl gebouwd, waarschijnlijk op een oude fundering.
Website: http://www.waxwell.com/

Oude Spiegelstraat 1A/ Singel 350: Portonovo
De kledingzaak Portonovo heeft een uitgebreide collectie Italiaanse herenkleding en accessoires. Dit oorspronkelijk 17e-eeuwse hoekhuis heeft een voorgevel uit de 18e eeuw onder een rechte lijst uit de 19e eeuw. In 1983 is het pand gerestaureerd.
Website: http://www.portonovo-amsterdam.com/