Logo De 9 Straatjes

maandag 3 mei 2021

Op ‘n paar minuten van Dam en Westertoren, Spui en Leidseplein! Ook op zondag.

9 straatjes die Singel, Heren-, Keizers- en Prinsengracht met elkaar verbinden. Hier, in de grachtengordel tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht, vind je de mooiste spullen en meest bijzondere horeca. En: een prachtig inkijkje in de eeuwenoude bouwstijlen die Amsterdam rijk is. Ook op zondag zijn de meeste winkels open!


De drie straatjes tussen Singel en Herengracht zijn het kortst en het oudst. De Wijde Hei-, de Gasthuismolen en de Oude Spiegel bestonden namelijk al toen men in 1613 begon met het graven van de grachtengordel. Ze hebben hun vorm behouden en kennen nog 16e eeuwse monumentale winkelpandjes.

De zes grotere straten (Reestraat, Hartenstraat, Beren- en Wolvenstraat en Huiden- en Runstraat) verwijzen naar de leerindustrie. Het leerlooien werd destijds al snel te vies en gevaarlijk gevonden voor de grachtengordel en verbannen naar de Jordaan, net buiten de Prinsengracht.
Na 400 jaar bruist het in de straatjes en langs de grachten nog altijd van ambacht, handel en cultuur. Van fotomuseum Huis Marseille tot het Grachtenmuseum en Felix Meritis.
En een aanlokkelijke hoeveelheid onafhankelijke en veelal gespecialiseerde zaakjes. Van vintage tot hypermodern. Van ongeregeld tot chic. Van etnisch tot Oudhollands. Maar ook van Poppendokter en Brilmuseum tot stoute lingerie en tassen con amore.

Ik heb toch zoiets leuks gekocht

De 9 Straatjes vormen in menig opzicht de ultieme mix van verleden, heden en toekomst. Ooit bedienden de dwarsstraatjes de koopmansfamilies en bedrijven langs de grachten en kenden melkinrichtingen, gas- en vuurwinkels en likeurstokerijen.
In de jaren zestig ontdekten de hippies het buurtje. Ze kwamen er niet alleen wonen maar begonnen ook winkeltjes in tweedehands kleding, meubels, lampen en curiosa. Een aantal daarvan zijn er nu nog te vinden, zoals LauraDols of Zipper. Ook bruine café’s als De Doffer en DePels werden al snel beroemd. Maar ook Hotel Pulitzer, een van de eerste grote hotels die een hele reeks monumenten in de grachtengordel betrok.

Nog weer later, midden jaren negentig van de vorige eeuw, vroegen winkeliers als Djoeke Wessing en anderen zich af waarom toch altijd alle aandacht naar de Jordaan ging. Er werd een ondernemersvereniging opgericht en de naam De 9 Straatjes werd bedacht. Het startschot was gegeven voor wat een van de beroemdste winkelgebiedjes van het land zou worden.

Nog altijd geldt dat wie in De 9 Straatjes winkelt, de kans loopt iets te kopen dat ongewoon is. Het grappige is echter dat ook weinig Amsterdammers de straatjes uit elkaar kunnen houden. Regelmatig hoor je dan ook:
‘Ik heb toch zoiets leuks gekocht!’ ‘Oja, waar dan?’ ‘Uh, ergens in de 9 straatjes.’

Tot ziens! Ook op zondag!