woensdag 13 september 2017

Net achter de Dam: Van Ree tot Run en van Harten tot Huiden, Beren en Wolven!

De 9 Straatjes is de verzamelnaam voor de negen schilderachtige winkelstraatjes op een paar minuten afstand van de Dam en de Westertoren. Tussen Singel, Heren-, Keizers- en Prinsengracht vind je niet alleen de mooiste spullen, de lekkerste broodjes en menu’s, maar ook: een prachtig inkijkje in….


de eeuwenoude Amsterdamse grachtengordel.
De zes grotere straten (Ree-, Harten-, Beren-, Wolven-, Run- en Huidenstraat) verwijzen naar de handel in huiden voor de leerindustrie. Ze bieden een volledig overzicht van alle bouwstijlen die het oude centrum van Amsterdam rijk is. De meeste panden dateren dan ook uit de 17e eeuw en zijn kleine, monumentale winkelpandjes.
Na 400 jaar bruist het er nog altijd van ambachtelijke bedrijven, bijzondere horeca, galeries en een uniek aanbod van gespecialiseerde en veelal authentieke winkels. Van ongeregeld tot chic, van etnisch tot Oudhollands, van Poppendokter en Brilmuseum tot stoute lingerie en tassen con amore. Én van oud tot nieuw, oftewel van antiek en vintage tot hypermodern en eigentijds.

Reestraat – met antieke weldaad, lampen van even geleden, eigenzinnige juwelen, Aziatische kunst, what’s cooking, moderne kunst, kaarsen en wierook, alles van papier, bijzondere mode, tassen, laarzen en schoenen, en de meest intelligente cadeaushop om de hoek.

Hartenstraat – met exclusieve, authentieke en vintage kleding, eigen ontwerp schoenen, tassen en sieraden, porselein en kristal, streetwear, de meest leuke en bijzondere spellen, zijden stoffen, apparel, ‘alles inbegrepen’, boeken en….

Gasthuismolensteeg – met juwelen en accessoires, barokke en theaterkleding, oud en nieuw vinyl, arthouse dvd’s, brillen met karakter, pantoffels en slippers, een Mexicaans atelier, een brilmuseum.

Oude Spiegelstraat – met leer en interieur, Zweedse high-end fashion, Car2Go, diamanten op de gracht en natuurlijk: literaire reisboeken.

Wolvenstraat – met uitgesproken slips, vintage avondjurken, trotse jeans, 2e hands kleding, kunst, opvallende mode en smaakvolle koffie en thee.

Berenstraat – met oude en nieuwe mode, stoute lingerie, creatieve boeken, fijne schoenen, een paradijs aan jurken, ringen, pannenkoeken, koffie, lunch, avondwinkel en Hollandse pot.

Wijde Heisteeg – met een edelsmid, delicatessen, stempels en graveerwerk, de laatste mode en een alleraardigste kapper.

Huidenstraat – met kralen, veelbesproken 2e hands, cadeaus uit Zuid-Afrika, unieke kleding van overal, art deco, swimwear, sportschoenen en nostalgie.

Runstraat – met opvallende t-shirts, de hipste winkel voor jongeren, de meest witte tanden, sokken, kaas, mode, cosmetics, schoenen, riemen, tassen, wijn, vloeren, bedspullen, tafellakens, bloemen, home couture, glassieraden, oosterse verlichting, curiosa en meer….

Kortom, wie in De 9 Straatjes komt, loopt de kans iets speciaals en aparts te kopen, of het nu oud of nieuw is. Het grappige is echter dat weinig mensen – ook de Amsterdammers – de straatjes niet uit elkaar kunnen houden. Regelmatig hoor je dan ook:

‘Ik heb toch zoiets leuks gekocht!’ ‘Oja, waar dan?’ ‘Uh, ergens in die 9 straatjes.’