Logo De 9 Straatjes

maandag 12 december 2016

Amsterdam Light Festival

Light Festival tot 22 januari. Met Water Colers, de vaarroute die dwars door De 9 Straatjes komt! En de Illuminade, een wandelroute langs 20 lichtkunstwerken.


Water Colors, vaarroute
Met de Water Colors vaarroute maak je op een unieke manier kennis met Amsterdam. Vaar door de befaamde 17de eeuwse grachten langs de speciale Water Colors-tentoonstelling. De nieuwste lichtinnovaties verlichten het historisch erfgoed van de stad op een geheel nieuwe wijze. Vaar mee via de Herengracht en het Oosterdok naar de Amstel en ervaar Amsterdam als nooit tevoren. Voor zowel de bezoeker van Amsterdam als de Amsterdammer zelf is Water Colors een unieke manier om de stad te (her)beleven.
canal.nl

Illuminade
De wandelroute Illuminade is ruim 2 km lang en voert langs ruim 20 lichtkunstwerken door de cultuurrijke Weesper- en Plantagebuurt.
De tentoonstelling toont de speciaal voor het festival ontworpen meesterwerken van internationaal toptalent.
Van felgekleurde projecties op historische panden en dynamische lichtinstallaties in stadsparken tot werken waar je letterlijk doorheen kunt lopen.
Let op, de Illuminade eindigt op 8 januari 2017.

De plattegrond voor de Water Colors en de Illuminade is tijdens het Amsterdam Light Festival verkrijgbaar bij de I Amsterdam Visitor Centre (tegenover Central Station) en de I Amsterdam Store (IJ-hal, noordzijde Centraal Station). Tevens is de plattegrond tijdens de Illuminade verkrijgbaar bij de infokiosk aan de oostkant van de Blauwbrug en het festivalhart bij de Hoftuin.

Over lichtkunst
Lichtkunst is een vrij jonge kunstvorm die als gevolg van de LED revolutie een grote groei doormaakt. Licht is een veelzijdig en zeer visueel ‘materiaal’ dat zowel abstract als figuratief ingezet kan worden. Beide vormen zien we dan ook terug in de kunstwerken van Amsterdam Light Festival.

Herkomst

In de jaren zestig van de vorige eeuw keerden Californische kunstenaars als Robert Irwin, James Turrell en Dan Flavin de abstracte schilderkunst de rug toe en richtten zich op een zintuiglijke manier van kunst beleven. Licht was hier een belangrijk element. Licht kwam in hun werken terug in de meest uiteenlopende vormen: van vuur tot floodlights en van projecties tot neonlampen. Hun werk kwam echter nooit los van de context van het museum.

Heden

De huidige lichting lichtkunstenaars beschouwt de stad juist tot haar belangrijkste territorium. Zij zien de plek waar reclameborden, stoplichten en knipperende neonbuizen het hardst om aandacht schreeuwen, als inspiratiebron en uitdaging voor hun eigen werk. Al deze talenten vinden de immer voortschrijdende technologie aan hun zijde. Met behulp van LED verlichting en geavanceerde projecties kunnen zij alles vertellen wat ze willen. Ze spreken een internationale taal.