Logo De 9 Straatjes

dinsdag 4 augustus 2015

Napoleon Routes, ook in De 9 Straatjes Amsterdam!

Oneindig Noord-Holland vertelt verborgen verhalen over Noord-Holland. In dat kader is er een route uitzet die Napoleon Bonaparte volgt op zijn inspectietochten door wat twee eeuwen geleden zijn nieuwe, Hollandse grondgebied was. Langs Napoleons Routes bestaat uit 5 tochten door Noord-Holland. De eerste is ‘Napoleon in Amsterdam’ en voert ook naar De 9 Straatjes.


De intocht van Napoleon in Amsterdam is vastgelegd op één van de grootste schilderijen van Nederland. De Schuttersgalerij is nu te zien in het Amsterdam Museum. Het keizerlijk paar logeerde in het Paleis op de Dam, dat destijds een waar stadspaleis in Franse stijl was. Tussen de inspectiereizen door was er natuurlijk het nodige vertier. Zo werd ter ere van Napoleon een groot bal gehouden in Felix Meritis aan de Keizersgracht en middenin De 9 Straatjes. Keizerin Marie-Louise opende het bal; de keizer zelf leek niet van dansen te houden.

Felix Meritis is een befaamd centrum voor kunst, cultuur en wetenschap en een (inter)nationale ontmoetingsplaats in Amsterdam. Al bijna 225 jaar geleden werd het opgericht door 40 burgers die de tradities en waarden van de Verlichting aanhingen. Zij lieten een van de meest imposante panden aan de Keizersgracht bouwen met de oudste Concertzaal uit 1788.

In Felix Meritis is van alles te doen en men kan er ook koffie drinken.

  • www.felixmeritis.nl
  • www.oneindignoordholland.nl
  • www.onh.nl/napoleon1