donderdag 17 oktober 2019

Openingstijden en Route! 3 × 3 = 9! Ook op zondag!

Je vindt De 9 Straatjes middenin de grachtengordel. Tussen Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Net achter het Paleis op de Dam. 3 × 3 = 9 straatjes. In het hart van Unesco Werelderfgoed, waar het al meer dan 4 eeuwen bruist van ambacht, handel en cultuur…


De meeste winkels in De 9 Straatjes zijn dagelijks open van 10 of 11uur tot 6 of 7 uur. En iedere zondag vanaf 12 uur.

Op zoek naar een winkel, café, restaurant of museum? Via ‘winkels+’ bovenin de homepage navigeer je naar alle aangesloten ondernemingen, hun adres, openingstijden, website en webshop.

Waar precies?

De 9 Straatjes verbinden de vier hoofdgrachten van Amsterdam met elkaar. Ofwel: Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht. Dus net achter het Paleis op de Dam. En dichtbij de Westertoren. Of op weg van Anne Frank naar het Rijksmuseum.

Vrijwel iedere tram of bus naar het Centrum komt er in de buurt. Stap uit bij halte Dam, Westertoren, Spui, of Leidse Plein.
Bereik via 1 van de 4 grachten eenvoudig een van de 9. Of navigeer op Wolvenstraat, het hart van De 9 Straatjes.

Ook te voet is het nooit ver.

Vanaf Centraal Station via Singel loop je tot net voorbij de Raadhuisstraat naar Gasthuismolensteeg en Hartenstraat.
Via de achterkant van het Paleis op de Dam naar de Paleisstraat en dan de Gasthuismolensteeg.
Vanaf het Leidseplein via de Leidsestraat linksaf de Prinsengracht op en vervolgens rechtsaf de Runstraat in.
Van Rembrandtplein via de bloemenmarkt naar Singel met even verderop de Wijde Heisteeg.
Of vanaf de westkant via Elands- of Rozengracht naar de Prinsengracht met de Ree- of Berenstraat.
En vanaf Anne Frank en Westertoren vi Prinsengracht sta je zo in de Reestraat.

PARKEREN

De dichtstbijzijnde parkeergarage is QParking – Marnixstraat 250. En dan via de Elandsgracht naar de Berenstraat.

Of goedkoop Parkeren: ParkerenOosterdok.

HISTORIE

Het begon allemaal in de 17e eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en men vanuit het Singel de grachtengordel ontwierp.
De 3 belangrijkste Amsterdam grachten, de Heren-, Keizers- en Prinsengracht werden ontwikkeld en door dwarsstraten met elkaar verbonden. Net achter het Paleis op de Dam zijn dat de Hartenstraat, Wolven- en Huidenstraat tussen Herengracht en Keizersgracht.
En de Ree-, Beren- en Runstraat tussen Keizersgracht en Prinsengracht.
En niet te vergeten de 3 kortste en oudste van de 9 tussen Singel en Herengracht: De Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat en Wijde Heisteeg.

Maar: ze hadden toen nog geen gezamenlijke naam. Dat gebeurde eeuwen later, toen midden jaren negentig van de vorige eeuw een aantal ondernemers de koppen bij elkaar stak en een ondernemersvereniging begon. Toen werd de naam De 9 Straatjes bedacht en werd het gebiedje onder die naam op de kaart gezet.

De 9 Straatjes tellen talrijke monumentale winkelpandjes en geven een prachtig overzicht van de bouwstijlen in de 17e eeuwse grachtengordel. Niet voor niets bevinden ze zich midden in Unesco Werelderfgoed.
Je vindt er ook Museum Het Grachtenhuis en fotomuseum Huis Marseille. En Classic Canal Cruises op Singel 315, waar je in een salonboot kunt stappen voor een rondvaart.

In deze straatjes voeren handel, ambacht en cultuur vanouds de boventoon. En: meer dan 4 eeuwen later bruist het er nog altijd van leven.

Tot ziens in De 9 Straatjes!

In de Run-, Huiden- en WijdeHei.
Beren-, Wolven-, Oude Spiegel.
En Ree- en Hartenstraat en Gasthuismolensteeg.
3 × 3 = 9 In de grachtengordel tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht.