woensdag 1 april 2020

Net achter de Dam: Van Ree tot Run en van Harten tot Huiden, Beren en Wolven!

De 9 Straatjes is de verzamelnaam voor de negen schilderachtige winkelstraatjes op een paar minuten afstand van de Dam en de Westertoren. Tussen Singel, Heren-, Keizers- en Prinsengracht vind je niet alleen de mooiste spullen en leukste zaakjes, maar ook: een prachtig inkijkje in de eeuwenoude Amsterdamse grachten….


gordel. Het Amsterdam Werelderfgoed!

De zes grotere straten (Ree-, Harten-, Beren-, Wolven-, Run- en Huidenstraat) verwijzen naar de handel in huiden voor de leerindustrie. Ze bieden een volledig overzicht van alle bouwstijlen die het oude centrum van Amsterdam rijk is. De meeste panden dateren dan ook uit de 17e eeuw en zijn kleine, monumentale winkelpandjes.
Na 400 jaar bruist het er nog altijd van ambachtelijke bedrijven, bijzondere horeca, galeries en een uniek aanbod van gespecialiseerde en veelal authentieke winkels.
Van ongeregeld tot chic, van etnisch tot design. En van oud tot nieuw, oftewel van antiek en vintage tot hypermodern en eigentijds.

Wie in De 9 Straatjes komt, loopt de kans iets speciaals en aparts te kopen in een van de vele speciaalzaken. Van dé spellenwinkel van Amsterdam in de Hartenstraat tot dé koffietafelboekenwinkel van Nederland in de Berenstraat. En van beroemde vintagewinkels als Laura Dols en Zipper tot….

Grappig is wellicht dat weinig mensen – ook de Amsterdammers zelf – de straatjes niet uit elkaar kunnen houden. Regelmatig hoor je dan ook:
‘Ik heb toch zoiets leuks gekocht!’ ‘Oja, waar dan?’ ‘Uh, ergens in De 9 Straatjes.’

Tot ziens in De 9 Straatjes! Tussen de 4 hoofdgrachten tussen Raadhuisstraat en Leidsegracht!