maandag 10 februari 2020

Gespecialiseerder dan gespecialiseerd?

Een nieuw soort speciaalzaak maakt een opmars. Je ziet de behoefte naar uniciteit groeien bij de consument, zeggen bekende trendwatchers. Men kiest steeds vaker voor milieubewuste, unieke en kwalitatief hoogwaardige producten. En het liefst in een omgeving met een unieke uitstraling, met geschiedenis en verhalen.


Monowinkels worden ze ook wel genoemd, of superspeciaalzaken. Uitgerekend daar zijn de straatjes van oudsher groot in. Al meer dan 400 jaar bruist het er van ambacht, bijzondere horeca en kleinschalige winkels. Van winkels die gespecialiseerder zijn dan gespecialiseerd. Winkels in monumentale pandjes vol stempels, zijde, spellen, handschoenen….

‘Wij hebben kaarsen in alle vormen die je maar kunt bedenken, van klassieke tafelkaarsen naar doopkaarsen en kaarsen in de vorm van doodskoppen. Probeer maar eens een oranje of zwarte kaars te vinden als die kleuren even niet de trend zijn. Dan kom je bij ons terecht,’ zeggen ze bij Kramer/ Pontifex in de Reestraat.

In diezelfde Reestraat tussen Prinsen- en Keizersgracht zit ook Terra met Spaanse leer als specialisatie. De enige winkel buiten Spanje met zo’n assortiment traditioneel Spaanse handgemaakte schoenen en laarzen.

Ook de Hartenstraat kent bijzondere speciaalzaken. Zoals The Gamekeeper op nummer 14. Dit is dé spellenwinkel van Amsterdam. Met meer dan 1000 spellen op voorraad. Van bijzondere spellen tot klassiekers, legpuzzels en nog veel meer.
En even verderop McLennan’s PURE SILK met het grootste assortiment zuivere en exclusieve zijden stoffen van heel Nederland. En dan is er nog Het Kleikollektief en MEK met modern exclusief keramiek.

In de Gasthuismolensteeg kent WAXWELL Records een unieke collectie vinyl en mag ANTONIA by Yvette zich de kleinste en leukste pantoffelwinkel van ons land noemen. Brillenwinkel/brilmuseum kent dan nog een onwaarschijnlijke collectie vintage brillen. En oja, om de hoek om het Singel zit YELLOW KORNER, met betaalbare foto’s van grote namen en nieuwe talenten.

In de Huidenstraat staat Beadies voor losse kralen. En wat te denken van ALFONS DE LETTER die hoek Singel en Wijde Hei, toevallig of niet, van alles doet met letters. Van stempels tot naamplaten, gevelletters, verwijsborden en de meest mooie en grappige emaille borden.

Tot ziens in De 9 Straatjes! Net achter de dam, tussen Singel, Heren-, Keizers- en Prinsengracht.