zondag 14 september 2008

Historie en ontstaan van het gebied De 9 Straatjes

De 9 Straatjes is de verzamelnaam voor de negen schilderachtige winkelstraatjes in de, Unesco Werelderfgoed geplaatste, Amsterdamse grachtengordel, tussen Raadhuisstraat en Leidsestraat en op een paar minuten loopafstand van het Paleis op de Dam. Dit wijkje met haar monumentale winkelpandjes heeft niet alleen de uitstraling maar ook de gezelligheid van het verleden behouden en gonst van het leven.


Amsterdam en de rest van de wereld


Heel de wereld is rond Amsterdam gebouwd, dichtte de beroemde Nederlandse dichter Joost van den Vondel in de zeventiende eeuw. Die zeventiende Gouden Eeuw was voor Amsterdam een ongekende periode van welvaart en voorspoed. Uit heel Europa kwamen duizenden mensen naar de stad om handel te drijven of een nieuw bestaan op te bouwen. Al snel barstte het oude stadsgebied binnen de Singelgracht dan ook uit haar voegen en ontwierp men voor de zo broodnodige stadsuitbreiding de grachtengordel.

Zo ontstonden rondom de oude middeleeuwse stadskern de drie hoofdgrachten, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Deze werden door dwarstraatjes met elkaar verbonden en gaven het gebied van De 9 Straatjes in de eerste helft van de zeventiende eeuw zijn definitieve vorm. In de straatjes voerden ambacht, handel en cultuur van oudsher de boventoon. Bijna vierhonderd jaar later bruist het er nog altijd van ambachtelijke bedrijven, bijzondere horecagelegenheden, galeries en een uniek aanbod van kleinschalige, gespecialiseerde en veelal authentieke winkels.

Van ambacht van de leerbewerking tot meest boeiende winkelgebied van Amsterdam


Voorbeeld van een product van Berenvel – een hoofdtooi van de Europese Grenadiers in de 17e eeuwDe straatnamen herinneren aan het ambacht van de leerbewerking. Van de Huidenstraat, Berenstraat, Wolvenstraat, Hartenstraat tot de Runstraat en Reestraat, en de drie stegen aan de kant van het Singel, de Wijde Heisteeg, Gasthuismolensteeg en de Oude Spiegelstraat. Het geheel geeft een prachtig overzicht van de bouwstijlen binnen de Amsterdamse grachtengordel.

Het was onderneemster Djoeke Wessing die begin jaren negentig aan de wieg stond van het ontstaan van De 9 straatjes als winkelgebied met eigen naam en faam. In haar winkel Art Deco in de Huidenstraat constateerde zij dat er weliswaar leuke verbindingsstraten tussen de grachten waren, maar dat er weinig onderling contact was. Dat kan veel beter, dacht ze, en besloot alles op alles te zetten om de krachten te bundelen. Zo ontstond onder haar bezielende leiding een ondernemersvereniging, die al snel de naam De 9 Straatjes kreeg en dit mooie stukje Amsterdam alom bekendheid gaf als het meest boeiende winkelgebied van Amsterdam en en wellicht ook Nederland. (zie ook het artikel “Djoeke Wessing: De vrouw achter De 9 Straatjes”)

De 9 Straatjes vormen het ideale gebied om Amsterdam in al zijn variatie en rijkdom te leren kennen.


In De 9 Straatjes vindt u niet alleen maar winkels, restaurants en bars. Er is veel meer te beleven in de veelzijdige gebied.

Aan de grachten in het kwartier De 9 Straatjes werd en wordt nog altijd kunst met de grote K beoefend, zoals in Felix Meritis, Het Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap. Hier verdiepte de verlichte burgerij zich in kunst en wetenschap en werden beroemde kunstenaars uitgenodigd voor een optreden. Zelfs Wolfgang Amadeus Mozart heeft concerten gegeven in de toenmalige stadsschouwburg aan de Keizersgracht.

Naast fraaie Vingboons panden – waar nu Het Grachtenhuismuseum in gevestigd is – uit de zeventiende eeuw zijn er talrijke bijzondere gebouwen die een voorbeeld zijn van de rijke variatie aan bouwstijlen in Amsterdam. Zo bevindt zich op de Herengracht het Bijbels Museum, met uiteraard ‘het Boek’ zelf (een exemplaar uit 1477) maar ook tempelmodellen en archeologische vondsten.

Het Brilmuseum in De 9 Straatjes in AmsterdamIn de Gasthuismolensteeg 7 is het Brilmuseum te vinden. In dit smalle huis wordt de geschiedenis van de bril over een periode van 700 jaar getoond. Een klein, maar uniek en boeiend museum.

De Westerkerk in Amsterdam, vlakbij De 9 StraatjesEn dan is er natuurlijk op steenworp afstand van De 9 Straatjes het Paleis op de Dam, gebouwd door Jacob van Campen in 1648. Ook niet ver van de buurt ligt De Westerkerk – waar Rembrandt begraven is – tussen 1620 en 1638 gebouwd door Hendrik de Keyser en Jacob van Campen. Naast de Westerkerk ligt Anne Frank Huis, waar de familie zich schuil hield gedurende de bezettingsjaren 1942-1944. Hier heeft Anne Frank haar beroemde dagboeken geschreven.

Zoals je hier hebt kunt lezen, is er heel veel te zien in De 9 Straatjes. Wanneer je de kleine straatjes bezoekt, proef je de sfeer van de buurt en je weet dan dat wij niet overdrijven als we zeggen dat De 9 Straatjes het mooiste, meest charmante en meest unieke winkelgebied van Amsterdam is!