Logo De 9 Straatjes

maandag 27 juli 2015

In de pers: Reisboekwinkel EVENAAR in NRC

‘Literatuur leert je een land kennen’

‘Klein, knus en persoonlijk”, zo omschrijven boekverkopers Marre van Dantzig en Maria Bastiaens (beiden 60) hun reisboekwinkel Evenaar aan het Singel. De gespecialiseerde boekhandel, aan de rand van het winkelgebied ‘De 9 Straatjes’, kwam 23 jaar geleden van de grond nadat een idee voor een Franse boekhandel in het…


Frans cultureel centrum Maison Descartes afketste. Maria: „We dachten toen: wat heeft Amsterdam nodig? We kwamen op reisboeken. Die waren toen al wel beschikbaar, maar er was nog geen gespecialiseerde boekhandel waar ze allemaal in één keer te krijgen waren.”

In het lichte hoekpand staan rijen reisboeken op land gesorteerd. De indeling splitst oeuvres soms noodgedwongen uiteen. Congo van de Britse reisschrijver en tv-persoonlijkheid Redmond O’Hanlon staat naast het gelijknamige boek van David van Reybrouck. Een paar planken verder staat O’Hanlons Naar het hart van Borneo, geflankeerd door andere Indonesiëboeken. Opvallend zijn de vele literaire titels: Dave Eggers’ Wat is de Wat bij de sectie Soedan, Al wat schittert van Man Booker Prize-winnaar Eleanor Catton bij Nieuw-Zeeland.

„Literatuur is onze passie, daar gaat het om”, benadrukt Maria, die zichzelf en haar collega omschrijft als „eerlijke, lezersgerichte boekverkopers”: „Een door ons gelezen boek, mits goed, is een verkocht boek. Dat raden we van harte aan. Staan mensen met een boek in handen waar wij niet enthousiast over waren, dan zeggen we dat gewoon. Proberen we met een mooi alternatief te komen.”
En er is zoveel moois, zeggen ze. Marre: „Neem A Fine Balance van Rohinton Mistry. Een mooi tijdsbeeld van Bombay in de jaren zeventig, een hoopvolle roman ook over een vriendschap die door alle kastes heengaat. Of Tuin van de avondnevel van Tan Twan Eng, een prachtige roman over Maleisië aan de hand van een romance. Geschiedenisboek en reisboek ineen.” Maria noemt De geheime geschiedenis van Costaguana van Gabriel Vásquez; „een gelaagde, goed geschreven roman over het Colombia van de 20ste eeuw, de aanleg van het Panamakanaal en de overeenkomsten tussen Vásquez en zijn voorbeeld Joseph Conrad.”

De keuze voor literatuur gaat ten koste van de praktische reisgidsen. Ze staan er wel, maar in de marge. Maria: „Dat hebben we vanaf het begin gezegd: geen gidsen.” Marre: „Uiteindelijk is het volgens ons veel leuker om een land te leren kennen via de literatuur. Die spreekt je voorstellingsvermogen aan. Dat zal een Lonely Planet nooit kunnen.”

Met die filosofie trok Evenaar, in 1991 geopend door schrijver en journalist Jan Brokken, de afgelopen twee decennia prominente gasten als Boudewijn Büch. Maria: „Büch kwam om te kletsen en voor onze Indiaboeken, exotica die wij als een van de weinigen in Amsterdam speciaal laten importeren.” Gerrit Komrij bezocht Evenaar geregeld voor de antiquarische reisboeken, die in een speciale afdeling achterin de winkel worden verkocht.

De winst op de verkoop van Nederlandse en Engelse titels, respectievelijk 42 procent en 30 procent van de verkoopprijs, wordt aangevuld met de verkoop van stalen schaalmodellen van Hollandse fietsen. Met een verkoopprijs van 60 euro per stuk gaan die „één keer over de kop”. Een noodzakelijk kwaad, zeggen beide boekverkopers, die het runnen van Evenaar tot dit jaar combineerden met werk in de hulpverlening en het onderwijs. De komende periode is belangrijk voor het voortbestaan van Evenaar, zegt Maria. Om ook een jonger publiek te bereiken, werd onlangs een Twitteraccount aangemaakt. En op 5 juni presenteert journalist en schrijver Auke Hulst (38) in Evenaar diens nieuwe reisboek, in aanwezigheid van kersvers Gouden Boekenuil-winnaar Joost de Vries (31), die het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen. Maria: „Ik heb van mijn werk een vertrekpremie meegekregen, dus we hebben even. We willen ons de komende tijd ambitieus opstellen. Hopelijk lukt het ons om een jonger publiek te trekken.”

Literaire Reisboekhandel Evenaar, Singel 348:
http://www.evenaar.net/